Delano, Jamie

Rođenom 1954., Jamieu Delanu je dugo trebalo kako bi ostvario svoju neodređenu namjeru da jednoga dana bude piscem.

Bilo mu je 29 godina i bio je veteran raznovrsnih zahtjevnih zvanja – od knjižničara preko drvosječe do vozača taksija – kad li mu je preporuka mnogo marljivijeg prijatelja pružila priliku profesionalnog rada, najprije na scenarijima za britanske, a poslije i za američke strip nakladnike.

U ljetima koja su uslijedila, Delano je mediju stripa doprinio raznovrsnim i žanrovski šarenim pisanjem vlastitih stripova – World Without End, Tainted, Ghostdancing, Hell Eternal, Cruel and Unusual, Territory, 2020 Visions, Odmetnuti – kao i stripova u vlasništvu nakladnika: Captain Britain, Dr Who, Night Raven, Hellblazer, Animal Man, The Batman, Shadowman. 1999. je od Delana naručeno neka prilagodi jedan od svojih stripova – Hell Eternal – u scenarij za igrani film.

To mu je iskustvo bilo dovoljno primamljivo i frustrirajuće kako bi u njemu potaklo želju da više nauči o zanatu pisanja filmova pa se on i do danas, uz povremeni rad na stripovima, udvara kinematografiji, radeći kako na izvornim scenarijima tako i na adaptacijama, od kojih bi jedna ili više možda jednoga dana i mogla završiti na velikome ekranu.

Delano trenutačno surađuje s nezavisnim producentom pokušavajući proizvesti 2020 Visions za televiziju i čeka objavljivanje dvaju stripovskih mini-serija – Narcopolis i Rawbone – napisanih za Avatar Press, dok istovremeno piše dječju pustolovnu seriju za španjolskog nakladnika te povremeno radi na romanu.

Jamie Delano živi u napola ruralnom Northamptonshireu u Ujedinjenom kraljevstvu, sa svojom družicom Sue. Zajedno imaju troje odrasle djece i troje unučadi.