Pavlović, Boro

Boro Pavlović rođen je 11.12.1954. u Tuzli. 1979. završava Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani. Dolazi u Split te do 1991. radi kao slikar-dekorater u Hrvatskom Narodnom Kazalištu. U mladosti se oduševljavao Princom Valiantom, Tarzanom, Den Derijem te ostalim stripovima koji su izlazili u Panorami i Stripoteci. Najviše na njega je utjecao [intlink id=”19″ type=”post”]Igor Kordej.[/intlink]

Na izložbi u Vinkvocima završava Vrijeme kronika. U Parizu na izložbi Hrvatsko pismo kroz povijest gdje je izlagao radove, bio je primjećen od izdavačke kuće Les Humanoides koja mu nudi suradnju. 1987. godine izlazi mu prvi album Anno Domini 1259 (Les Chronicle Du Chavalier Tarwe). Na serijalu Roxalane surađivao je sa Patrickom Gallianom. Za Les Humanoides nacrtao je četiri albuma: Roxalane (1987.), Les Quatres Chevaliers De Pierre (1988.), Alizarine La Rouge (1989.), Les Portes D’Onyx (1990.).

Ponuđena mu je i suradnja s Moebiusom (Jean Giraud). Pavlović nije želio prihvatiti suradnju jer je jedan uvijet bio da primijeni stil crtanja. 1992. godine seli se u Oslo gdje surađuje sa izdavačkom kućom Semic. Počeo je raditi na seriji stripova za mlade te je u magazinu Starlet radio naslovnice za stripove Modesty Blaise, Fantom, Agent X-9 i James Bond. Crtao je jednu epizodu stripa Fantom te pustolovinu Pellea i Proffena, junaka norveške književnosti za mlade a adaptaciju za scenarij potpisuje Eric Ildahl.

2002. obnavio je suradnju s Les Humanoides Associes te s mladim francuskim scenaristom Cristianom Perrisinom kreira serijal El Nino kojeg u Hrvatskoj izdaje Fibra. Sa serijalom El Nino postigao je uspjeh te se pobjednički vratio na francusko tržište, ali i svjetsku strip scenu.

Prvi ciklus sadrži pet albuma: La passagère du Capricorne (Jarčeva putnica) (2002.), Rio Guayas (Rio Guayas) (2003.), L’Archipel des Badjos (Arhipelag morskih nomada) (2004.), Les oubliées de Kra (Izgubljene s Kraa) (2005.) i Le Paria de Célèbes (Parija sa Sulawesija) (2006.). 2008. godine objavljen je i šesti nastavak Le Vent des 120 jours i prvi je od dvije povezane epizode drugog ciklusa.

Živi i radi u Splitu. Završava drugu epizodu Les Monroe te priprema nove radove za skandinavsko tržište.